Možnosti primerjave skladnosti meritev med skupinami - Vidmar, Gaj (Informatica Medica Slovenica, 2010)
Rehabilitacija oseb po amputaciji spodnjega uda vključuje oskrbo s protezo. Pred tem je potrebno ugotoviti, kolikšno obremenitev bo hoja z nadkolensko protezo predstavljala za pacienta. V ta namen smo pri 101 pacientu po transfemoralni amputaciji uporabili 6-minutni test hoje in telesno zmogljivost testirali z obremenitvenim testiranjem z ročnim kolesom. Želeli smo ugotoviti, pri kateri stopnji obremenitve je odgovor žilnega sistema, merjen s porabo kisika, najbližje odgovoru pri testu hoje. Uporabili smo različne statistične analize skladnosti meritev. Članek podaja vpogled v množico razpoložljivih pristopov k analizi skladnosti za številske spremenljivke s poudarkom na primerjavi skladnosti med skupinami.
Keywords: amputees; amputiranci; hoja; lower limb; rehabilitacija; rehabilitation; spodnji ud; walk