Finite-element thermal analysis of a new cooler design - Lazić, Ladislav (Materiali in tehnologije, 2004)
Na osnovi metode končnih elementov je bil razvit matematični model procesa ohlajanja jeklenega polproizvoda z osmerokotnim prerezom. Sprememba temperature po prerezu povzroči termične krčilne napetosti in deformacije. Izvršene so bile analize toplotne prevodnosti in toplotnih napetosti z namenom, da se določi dopustna hitrost ohlajanja z upoštevanjem porazdelitve temperature po prerezu ter napetosti in deformacije zaradi spremembe koeficienta prenosa toplote pri prisiljeni konvekciji.
Keywords: kontinuirno litje; ohlajanje; napetosti; deformacije; matematični modeli; metoda končnih elementov; finite element method