Določanje strukture glinenega oblikovanca z optičnim mikroskopom - Planjšek, Mojca (Materiali in tehnologije, 2000)
Za izdelavo gradbene keramike uporabljamo v Sloveniji plastično glino, ki da po žganju rdečo črepinjo. Za optimizacijo sestave mase glede procesa izdelave oblikovanca, žganja ter za doseganje spreminjanja končnih lastnosti in videza izdelka uporabljajo proizvajalci različne dodatke. V sestavku so predstavljeni rezultati preiskav glinenih oblikovancev po žganju v oksidacijski in redukcijski atmosferi pri različnih končnih temperaturah z dodatki opečnega zdroba, ?$MnO_2$?, ?$TiO_2$?, kremenovega peska in frite. S preiskavo v presevni in odsevni svetlobi smo dokazali nastanek črnih jeder, zmanjševanje poroznosti v odvisnosti od končne temperature in dodane frite, delno taljenje posameznih zrn dodatkov ter vpliv na mikroskopski videz izdelka.
Keywords: glina; dodatki; struktura; žganje