Slovene as a minority and foreign language in italian mainstream schools in the province of Trieste - Cavaion, Irina Moira (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2022)
Članek predstavlja zgodovino, prisotnost, možnosti in prihodnost učenja in poučevanja slovenščine v italijanskih osnovnih šolah v tržaški pokrajini kot izredno priložnost za premislek - po 30 letih samostojnosti in skoraj 25 letih odprtih meja - o vlogi slovenščine kot manjšinskega in tujega jezika med večinskim prebivalstvom sosednje države Italije, medetničnih odnosih, ki se v zvezi s tem oblikujejo, in pomenu jezika za razvoj identitetne zavesti v okviru identitetne rasti tako za matično državo Slovenijo kot za slovensko skupnost v Trstu.
Keywords: border regions; Jeziki v stiku; Jezikovna politika; language policy; neighbouring languages; obmejna območja; Pedagogika; Slovene as a foreign language; Slovene as a second language; Slovenščina; slovenščina kot drugi jezik; slovenščina kot tuj jezik; sosedski jeziki