Mir s Seneko - Capri, Jana (knjige, 2022)
Knjiga je napisana v obliki 79 vprašanj, ki izvirajo iz tesnobe, in odgovorov, obarvanih s filozofsko stoičnostjo, v katerih Seneka poglablja in širi stališče, ki je vir tesnobe, in ga relativizira.***Lucij Anej Seneka se je kot veliki rimski stoični filozof trudil olajšati duševno trpljenje. Vse življenje se je poglabljal v praktično filozofijo, ki se ukvarja s pomembnimi temami človekovega obstoja. Njegova stoična filozofija, ki je lajšala tesnobo njegovih sodobnikov, blagodejno vpliva tudi na tesnobo, razširjeno v sodobnem svetu, saj se naš notranji svet ni kaj dosti spremenil.***Nikar si ne delaj svojega trpljenja še sam hujšega in ne toži preveč. Raje se spodbujaj in si reci: “To ni nič ali vsaj nič pomembnega; vzdržimo! Saj bo kmalu minilo!” Če boš tako mislil, si ga boš olajšal. ***Nihče ne more srečno živeti, kdor gleda samo nase in obrača vse v svoj prid: za drugega moraš živeti, če hočeš živeti zase.
Keywords: Obvladovanje; Seneca, Lucius Annaeus; Stres; Tesnoba