Population and spatial development of settlements in Ljubljana Urban Region after 2002 - Rebernik, Dejan (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2014)
Prispevek analizira prostorski in prebivalstveni razvoja naselij v Ljubljanski urbani regiji po letu 2002 in opredeljuje poglavitne urbanizacijske procese. Sprva je bila hitra rast prebivalstva zaradi priseljevanja iz ruralnih delov Slovenije in republik bivše Jugoslavije, pozneje sta prevladovali dekoncentracija prebivalstva in intenzivna suburbanizacija. Po letu 2002 je najhitrejša rast prebivalstva v ruralnih naseljih v zaledju. Na ta način je suburbanizacija prešla v periurbanizacijo, zato je značilna razpršena poselitev z vsemi negativni posledicami urban sprawl.
Keywords: demografija; demografski razvoj; demography; Ljubljana; mesta; prostorski razvoj; urbana geografija; urbanizacija