Zaposlitvene možnosti kineziologov - Zendzianowsky, Laura (Šport (Ljubljana), 2022)
Raziskali smo trende zaposlovanja kineziologov v Sloveniji in drugih državah Evropske unije. Želeli smo ugotoviti, kakšna je prihodnost poklica kineziologa in kam se je kot kineziolog glede na trende smiselno usmeriti. Za pridobivanje podatkov smo uporabili podatkovni zbirki ScienceDirect in Google Učenjak. Opravili pa smo tudi pogovor z Julianom Berrimanom, direktorjem Komisije za poklicne standarde (Professional Standards Committee) pri krovni evropski neprofitni organizaciji s področja fitnesa EuropeActive. Ugotovili smo, da na področju zaposlovanja kineziologov v Sloveniji trenutno prevladuje negativen trend. Na Zavodu RS za zaposlovanje je bilo leta 2021 prijavljenih le 11 delovnih mest za poklic kineziologa. Večina kineziologov je prisiljena iskati zaposlitev v zasebnem sektorju, nekateri pa si posel ustvarijo sami. Po podatkih ameriškega urada za statistiko trga dela (Bureau of Labor Statistics) se bodo možnosti zaposlitve kineziologov med letoma 2020 in 2030 povečale za kar 13 odstotkov. Rast zaposlitvenih možnosti kineziologov bo hitrejša kot pri večini drugih poklicev. K temu bodo gotovo pripomogli vključevanje kineziologov v zdravstveni sistem, vse večja ozaveščenost o pozitivnih učinkih vadbe ter sodelovanje vlad in zavarovalnic pri promoviranju zdravega življenjskega sloga. V smeri skrbi za zdravje se je začela pomikati celotna fitnes industrija, kar pa se bo izrazilo tudi v večjem povpraševanju po izobraženem kadru, med katerega brez dvoma spadajo tudi kineziologi.
Keywords: kineziologija; Slovenija; šport; zaposlitev; zdravje