A/B testiranje - najpreprostejša statistika za učinkovitejše spletne strani in druge poskuse - Vidmar, Gaj (Informatica Medica Slovenica, 2013)
Gradivo razlaga eksperimentalni načrt in statistični test, ki zahtevata zgolj osnovnošolsko znanje matematike, a sta kljub temu uporabna pri strokovnem odločanju in raziskovalnem delu. Gre za primerjavo števila izidov ene od dveh možnih vrst med dvema enako velikima skupinama, v kateri so opazovane enote razvrščene naključno. Predstavljeni postopek je primeren za primerjavo dveh različic spletne strani oziroma uporabniškega vmesnika, s čimer se pogosto soočajo razvijalci spletnih strani oziroma aplikacij (tudi v medicinski informatiki). Na spletnem področju se je postopka prijelo ime A/B testiranje, že dolgo pa je znan v statistični literaturi in uporaben za najrazličnejše raziskave od preučevanja vedenja živali do biomedicinskih kliničnih študij.
Keywords: matematika; statistika; verketnost