Naprava s pnevmatično aktivno površino: Tehnike krmiljenja gibljivih predmetov - Uran, Suzana (Strojniški vestnik, 2002)
Pomanjkanje proizvodnih tehnik za rokovanje z velikim številom majhnih predmetov pomeni tehnološko oviro za tržni uspeh na različnih področjih mikro elektromehanskih sistemov (MEMS). V prispevku je predstavljen bistveno nov postopek avtomatizacije množičnega hkratnega rokovanja z majhnimi predmeti. Raziskana je naprava s pnevmatično aktivno površino (NPAP), ki omogoča veliko gibljivost in hkratno krmiljenje velikega števila predmetov. Pihanje ali sesanje zračnega toka skozi cevke naprave z aktivno pnevmatično površino, povzroča želeno premikanje predmetov na aktivni površini naprave. Ta prispevek opisuje eksperimentalno delo, opravljeno na prototipu naprave s pnevmatično aktivno površino. V njem obravnavamo tehnike krmiljenja brez povratne zveze za premik in vrtenje gibljivih predmetov. Zaradi motenj, ki povzročajo odstopanja od želenega gibanja, smo razvili tudi krmiljenje premika gibljivih predmetov brez povratne zveze ob hkratnem krmiljenju s povratno zvezo.
Keywords: deli mali; rokovanje s predmeti; naprave pnevmatične; zaznavanje predmetov; krmiljenje; strojni elementi; majhni predmeti; avtomatizacija; manipulacija; pnevmatske naprave