Človeška in ptičja gripa: zakaj ptičja gripa ogroža človeštvo? - Perme, Janja (Obzornik zdravstvene nege, 2004)
Gripa je pogost vzrok obolenj dihal, ki povzroča pomembno obolevnost in smrtnost predvsem pri starejših osebah in osebah s kroničnimi obolenji. Gripe ni mogoče izkoreniniti in se v obliki epidemije pojavlja sezonsko vsako zimo, vendar se proti njej lahko uspešno zaščitimo s pravočasnim cepljenjem. Cepljenje zelo priporočamo zdravstvenim delavcem, da okužbe ne prenašajo na svoje bolnike. V zadnjem času so na voljo protivirusna zdravila iz skupine zaviralcev nevraminidaze, s katerimi lahko preprečimo ali omilimo gripo. Kljubnapredku nas nedavna obsežna epidemija ptičje gripe med perutnino v azijskih državah opozarja na ranljivost človeške vrste in tveganje za pojav nove pandemije, ki bi zahtevala več milijonov človeških žrtev. Zadnjo epidemijo ptičje gripe so v Aziji uspeli omejiti (ne pa tudi izkoreniniti) in ptičji virus se ni pomembno širil med ljudmi. Oboleli so le posamezniki, ki sobili v tesnem stiku z okuženo perutnino. V prihodnosti je pomembno zgodnje prepoznavanje epidemij ptičje gripe in takojšnji poboj vse okužene in obolele perutnine. Potrebno je pripraviti krizni načrt za primer izbruha epidemije, pripraviti cepivo in zalogo protivirusnih zdravil. Članek povzema značilnosti človeške in ptičje gripe, načine širjenja in zaščito.
Keywords: Antagonists And Inhibitors; Antibodies, Viral; Antigeni virusni; Antigens, Viral; dihala; Disease Outbreaks; Epidemije; gripa; Influenca; Influenca A, virus človeški; Influenca A, virus ptičji; Influenca, cepivo; Influenza; Influenza A Virus, Avian; Influenza A Virus, Human; Influenza Vaccine; Neuraminidase; Nevraminidaza; Protitelesa virusna; ptičja gripa; Transmission; virusne bolezni; zaščita