Boli me telo? Boli me duša? Boli me! - Temnik, Sanja (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2009)
Prispevek na osnovi pregleda do sedaj opravljenega raziskovalnega dela po svetu obravnava človeško bolečino v okviru telesne in duševne stiske ter osvetli samouničevalno vedenje in samomorilno tveganje v luči motenj duševnega in telesnega delovanja. Poudarek je na celostni obravnavi delovanja organizma tako v primeru zdravja kot bolezni. Razložene so nekatere pogoste zmotne razlage izrazov duševne stiske in predstavljene smernice za znanstveno in strokovno delo na tem področju v prihodnosti.
Keywords: bolečina; duševna stiska; duševne motnje; telesne motnje; depresija; somatizacija; samomor; psihologija; psychology