Work of Ljubljana's Municipal Warden Service – from repression to prevention and collaboration - Bulovec, Tinkara (Varstvoslovje, 2023)
Namen prispevka: Članek se osredotoča na delo Mestnega redarstva Mestne občine Ljubljana (MR MOL) in poudarja uporabo kriminološkega znanja tako pri preventivnih kot pri represivnih ukrepih. Metode: Izvedli smo kvalitativno in kvantitativno analizo podatkov iz aplikacij SUDMR in PowerBI, ki ju uporabljajo mestni redarji za spremljanje preventivnih dejavnosti in kartiranje represivnih ukrepov. Ugotovitve: V zadnjih letih je prišlo do pomembnega povečanja tako represivnih kot tudi preventivnih ukrepov mestnih redarjev, z izvedbo 115.453 represivnih ukrepov in 2.752 urami preventivnega dela v letu 2022. Večina represivnih ukrepov se je nanašala na kršitve v prometu. Pri slednjem pa je bil poudarek na skupnosti in sodelovanju, zlasti v gostem mestnem središču, pri čemer je bila pozornost usmerjena v cestni promet in ranljive udeležence v prometu. Integracija aplikacij, ki jih uporablja MR MOL, s kriminološkim znanjem podpira načrtovanje, izvajanje in utemeljevanje ukrepov ter urbanistično načrtovanje okolja. Za celovito zagotavljanje varnosti v lokalnem okolju pa je ključno medsebojno sodelovanje in izmenjava informacij med MR MOL in ostalimi deležniki. Omejitve/uporabnost raziskave: Ključna omejitev je, da smo analizirali le represivne in preventivne ukrepe, ki jih je izvedlo Mestno redarstvo Ljubljana v letu 2022. Praktična uporabnost: Uporaba kriminoloških spoznanj pri delu mestnih redarjev je učinkovita. Uporaba prikazov »vročih točk« je podlaga za utemeljeno odločanje in preventivne strategije. V primerih, ko generalna prevencija in prekrškovni postopki ne zagotavljajo učinkovite javne varnosti in preprečevanja kršitev, so lahko zelo koristne zlasti ugotovitve s področja prevencije, v skupnost usmerjenega policijskega dela ter pluralne policijske dejavnosti. Izvirnost/pomembnost prispevka: Ta študija je izvirna zaradi edinstvenega pristopa, ki uporablja nove metode in perspektive za razlago in utemeljevanje redarskega dela.
Keywords: kriminologija; lokalne skupnosti; Mestna občina Ljubljana; mestno redarstvo; preventiva; represija; varnost