Ali lahko z dostavnimi sistemi izboljšamo učinkovitost vitaminov in mineralov? - Zupančič, Špela (Farmacevtski vestnik, 2020)
Vitamini in minerali so nujno potrebni za delovanje človeškega telesa in preprečevanje bolezni. Zaželeno je, da potrebno količino zaužijemo z uravnoteženo in raznovrstno hrano. V primerih, ko pa to ni mogoče, so na voljo v obliki zdravil, prehranskih dopolnil in kozmetičnih izdelkov. Trenutno na tržišču še vedno prevladujejo klasične farmacevtske oblike, kot so tablete, kapsule, šumeče tablete in praški za peroralno uporabo. Zaradi problematične stabilnosti, slabše topnosti in biološke uporabnosti vitaminov in mineralov pa se razvijajo napredni dostavni sistemi, med katerimi so najpomembnejši liposomi, mikro- in nanoemulzije, samo(mikro)emulgirajoči sistemi, trdni in nanostrukturirani lipidni nanodelci, ki predstavljajo enega izmed načinov za izboljšanje učinkovitosti vitaminov in mineralov.
Keywords: Dostavni sistem; Kozmetični izdelki; lipidni dostavni sistemi; Minerali; nanodostavni sistemi; Prehranska dopolnila; Vitamini; Zdravila