Kolektivne tožbe za varstvo interesov potrošnikov v Evropski uniji in Sloveniji - Vlahek, Ana (Podjetje in delo, 2025)
Pravo varstva potrošnikov je eno od področij, na katerih so množične kršitve najpogostejše. Zaradi atomizacije tipizirane škode med številne posameznike in njihovega šibkega pogajalskega in finančnega položaja so mehanizmi kolektivnega varstva na tem področju pogosto dobrodošli. Fokus na zagotavljanje dostopa do sodišča in pravice do učinkovitega pravnega sredstva potrošnikom kot žrtvam množičnih oškodovanj je posebej očiten v Evropski uniji, kjer so bili zavezujoči sekundarni akti, ki urejajo kolektivne tožbe, za zdaj sprejeti le na področju prava varstva potrošnikov. Posledično se na urejanje mehanizmov kolektivnega varstva zgolj na tem področju praviloma osredinjajo tudi države članice. Prispevek predstavi razvoj in vsebino mehanizmov kolektivnega varstva interesov potrošnikov v Evropski uniji in Sloveniji ter analizira njihovo uporabo v praksi.
Keywords: Pravni spori; Varstvo potrošnikov