Uvedba zdravljenja kroničnih ran z ličinkami muh Lucilia sericata v Slovenijo - Jaklič, Domen (Zdravniški vestnik, 2008)
Izhodišča Ker so kronične rane danes pogosto okužene z bakterijskimi sevi, odpornimi na antibiotike, je njihovo zdravljenje težavno. Namen raziskovalnega projekta je bil uvesti v Slovenijo novo metodo zdravljenja kroničnih ran z uporabo ličink muh Lucilia sericata. Metode Za zdravljenje kroničnih ran smo uporabili sterilne larve L. sericata, pridobljene v kontinuirani kulturi na Oddelku za biologijo Biotehniske fakultete UL. Na ta način smo zdravili 32 ran pri 30 bolnikih. Ličinke smo na rani pustili delovati dva do tri dnič nato smo jih odstranili in po potrebi ponovno namestili. Pred namestitvijo in po njej smo jemali mikrobiološke brise tkiva vrani in iz njih osamili ter identificirali bakterijske vrste. Med biokirurskim zdravljenjem smo spremljali potek zdravljenja, bolnikovo počutje, morebitne bolečine, pokretnost, samostojnost in psiholoski odziv ob terapiji. Rezultati Z biokirurskim zdravljenjem smo uspeli zaceliti in očistiti 24 ran od 32 (75%). V primeru kombinirane arterijsko-venske razjede smo uspeli popolnoma zaceliti eno rano in očistiti 8 ran, v primeru venske razjede na nogi in sestih diabetičnih razjed so se vse rane očistile. V primerih preležanin in pooperativnih kroničnih ran smo z biokirurgijo vse ranev celoti očistili. 16 bolnikov je med nosenjem ličink občutilo neprijeten občutek, pri dveh so se pojavile bolečine, ki so se po dodatku analgetikov pomirile. Med zdravljenjem si je pri hoji z berglami pomagalo 17 (57%) bolnikov. Ugotovili smo, da je 17 bolnikov (57%) čutilo strah in depresijo ter nelagoden občutek. Zaključki Metoda zdravljenja z ličinkami muhe L. sericata je bila uspešno uvedena v Slovenijo. Zaradi enostavnosti in uspešnosti bi jo bilo potrebno kot način zdravljenja uvesti tudi v vsakdanjo slovensko klinično prakso. Z biokirurgijo se kronične rane hitreje celijo, preprečimo nadaljnja vnetja in propadanje tkiva ter bolniku omogočimo normalno vključevanje v vsakdanje življenje.
Keywords: bakterijske infekcije; biokirurgija; kronične rane; ličinke muh; rane; therapy; zdravljenje