List 3. Gospodarske stvari. Češplja poglaviti sad naše dežele, in kako naj se suši. Naša dežela je večidel povsod reji vsakovrstnega sadja, zlasti pa češplji, posebno ugodna; njeni prebi-vavci to spoznavši so se poprijeli sadjoreje, da je veselje. Večkratne razstave v Ljubljani so to dokazale do dobrega. Na Gorenskem, Notranjskem in Dolenskem se prideluje žlahnega in nežlahnega sadja na cente; odtod njegova silno nizka cena po deželi in v mestu. Z vrhom mernik jabelk za 50—60 kr., 20 češpelj za nov krajcar itd. Veliko sadja se povžije v opresnem (surovem) stanu; veliko se ga tudi za most spreša. Veliko zaleže pri hrani, pa tudi lepe denarce donaša gospodarjem, zlasti po suhih hruškah in češpljah, blago , po kterem kupci močno segajo in ga drago plačujejo, ako je ugodno posušeno, namreč, da po dimu ne diši. Dragi rojaki! naša skrb naj tedaj bodi, da ta mili Božji dar tako porabimo, da nam karkoli mogoče dobička donaša. Skušajmo sušenje našega sadja tako vrediti, kakor ga sedanje okolistave tirjajo; pustimo naše dozdanje vedenje v tej zadevi v nemar, in posne-majmo bolj ugodno sušenje drugih krajev;*) napravimo si sušilnice (pajštbe), v kterih sama vročina suši, brez dima, namesti jam, napravljenih za lan in konoplje sušiti. Taka sušilnica ne stori veliko stroškov, in ti en pot narejena strpi veliko let. Sušenje sadja v takih sušilnicah bode pridobilo našemu suhemu sadju dobro ime, ki ga žalibog zdaj še nima; blago se bode iskalo in dobro plačevalo; ne bo ga treba okoli ponujati in po vsaki ceni oddajati. Pa še nekaj naj vam bodi priporočeno. Kdor sušje prodaja, naj ga nikar prej ne namaka z namenom, da bode več potegnilo (tehtalo). To je grdo, tudi pregrešno,^ ne le da poškoduje kupca na teži, ga tudi pripravi v nevarnost, da se mu vse kupljeno blago vname in segnjije. Največo škodo pa stori tak svojim rojakom in celi deželi, ker goljufani in škodovani kupec se varuje z nepoštenimi ljudmi več barantati. Opečen otrok se od daleč boji ognja! Dr. O. *) Skozi in skozi resnična je ta beseda; Bog daj, da bi nam pregnala vse zakajene Česplje iz dežele I To so ČeSplje sicer bolj surovih turških Bošnjakov, kakor so „Novice" že večkrat pisale, vse drugače cenjene v kupČii kakor kranjske, sta-jarske in hrvaške. Al nas ni sram, da lepi nas pridelek kvarimo sami in si krademo sami dobiček? In vendar, kako lahko se napravijo pametne sušilnice! Prvo je le, da vsak gospodar sprevidi, da toplota mora sušiti čespljo kakor vsako drugo stvar, ne pa smrdljivi dira! Kdor je vidil v lanski sadni razstavi suho sadje gosp. dr. Dolarja poleg Novomesta na Dolenskem, srce se mu je smejalo o lepem, okusnem suhem sadji njegovem. Vred.