Graphical analysis of forage yield stability under high and low potential circumstances in 16 grass pea (Lathyrus sativus L.) genotype - Vaezi, Behrouz (Acta agriculturae Slovenica, 2023)
Vzgoja genotipov navadnega grahorja z veliko prilagodljivostjo v različnih okoljih je zelo pomembna za pride-lavo krme. Pridelek suhe krme 16 genotipov navadnega grahor-ja je bil preiskušen v popolnem naključnem bločnem poskusi s tremi ponovitvami na štirih lokacijah v treh rastnih sezonah v Iranu. Grafična analiza odnosov med genotipi in različnimi okolji je na osnovi SREG (Site Regression model) modela omo-gočila ovrednotenje najboljših genotipov. Prvi dve glavni kom-ponenti sta razložili 77 % interakcij med genotipi in okoljem (GE) in odkrili šest zmagovalnih gentipov v štirih mega okoljih. Za preverjanje najboljših genotipov glede pridelka in njegove stabilnosti je bila uporabljena poprečna koordinata lokacije (ALC), ki je označila genotype kot so IFLA-1913, IFLA-1961, IFLA-1812, in IFLA-2025 kot najboljše. Na osnovi koncepta idealnega genotipa je bil genotip G5 boljši kot vsi ostali, saj je imel velik in stabilen pridelek krme na vseh preučevanih lokaci-jah. Glede na vire razlik v interakcijah med genotipi in genotipi in okoljem (G + GE) so bili genotipi IFLA-1913, IFLA-1961, IFLA-1812, in IFLA-2025 najprimernejše sorte navadnega gra-horja za pridelavo krme v razmerah polsušnih in z dežjem na-makanih območih. Idealna lokacija bi morala biti prepoznana po genotipu in reprezentativni poprečni lokaciji, a takšne v tej raziskavi niso našli. Rezultati so potrdili, da bi lahko bil geno-tip G5 (IFLA-1961) z veliko stabilnostjo in velikostjo pridelka (4,92 t ha-1) lahko uveden kot priporočena komercialna sorta.
Keywords: average location coordinate; biplot; genotipi; genotype environment interaction; interakcija genotip-okolje; koordinata lokacije; Lathyrus sativus; navadni grahor; stabilnost pridelka; yield stability