Znamčenje kot spodbuda za razvoj zavarovanih območij - Logar, Erik (Geografski vestnik, 2024)
Zavarovana območja nudijo svojevrstne priložnosti za ohranjanje naravne in kulturne dediščine. Zaradisvojega režima ohranjanja bi lahko postali prostori inovacij. V Sloveniji je bil z namenom spodbujanjateritorialnega razvoja izveden pristop znamčenja območja v Krajinskem parku Goričko. Prispevek ana-lizira razvoj tega procesa kot študijo primera. Rezultati kažejo, da je pri tem pomembno vzpostavljanjesodelovanja in mreženja med ponudniki na območju ter ozaveščanje o strateških prednostih njihove loka-cije. Ovrednotenje izvajanja znamčenja v parku kaže na pozitivne učinke: krepitev sodelovanja medponudniki, razvoj skupne identitete ter izboljšanje možnosti promocije in prodaje, vendar pa opozarja naizzive povezane s prostorsko neenakostjo ter omejitve financiranja in organizacije
Keywords: Goričko Nature Park; Oblikovanje blagovne znamke; place branding; protected areas; regional planning; Regionalno planiranje; Zavarovana območja