RDA in the Fifth Information Age - Dunsire, Gordon (Organizacija znanja, 2023)
Za peto informacijsko dobo je značilno vseprisotno zajemanje družbenih transakcij v eksploziji trajnega kulturnega spomina. Oseba, ki prispeva v družbene medije, je akter, ki ustvarja digitalne kulturne artefakte. Internet stvari, osebnih naprav za zajemanje, ustvarjanje, prenos in izdajanje informacij pomeni, da je vsakdo lahko avtor, založnik, distributer z močnim vplivom na tradicionalne načine normativne kontrole. Osredotočenost normativne kontrole se premika od nudenja enoznačne oznake za posameznika ali skupino k opisu posameznika kot primera razreda, kot entitete. V tem prispevku bomo obravnavali nekatere od problemov, povezanih s katalogizacijo entitet, in orodja, ki so nam na voljo za reševanje in odpravljanje teh problemov v RDA: Resource Description and Access. Sem spada implementacija entitet in razmerij, opredeljenih v modelu IFLA Library Reference Model; kategorizacija oznak entitet kot nestrukturirani nizi, strukturirani nizi in nizi identifikatorjev; ter razvoj implementacijskih scenarijev za pokritje povezanih podatkov v prostem dostopu. V infrastrukturi, kjer je lahko vsaka oseba ustvarjalec kulturnih virov, lahko tudi vsaka oseba opiše vir; vsak je lahko potencialno katalogizator, ustvarjalec metapodatkov. V prispevku bo opisan splošni pristop k izvoru metapodatkov, ki je na voljo v RDA, in kako se lahko uporabi za preverjanje pristnosti metapodatkov iz širokega nabora virov, vključno z množičnim zunanjim izvajanjem in uporabo samodejnega povzemanja podatkov za interoperabilnost metapodatkov iz več virov.
Keywords: bibliografska kontrola; bibliographic control; družbeni mediji; opis virov; resource description; social media; standardi; standards