Besedni red, usvajanje prvega in učenje drugega/tujega jezika - Kranjc, Simona (Jezik in slovstvo, 2004)
Avtorica v prvem delu članka razpravlja o značilnostih procesa učenja tujega jezika in dejavnikih, ki nanj vplivajo. Proces primerja tudi s procesom usvajanja prvega jezika in ugotavlja, da sta si učenje tujega jezika in usvajanje prvega jezika med seboj v mnogočem podobna, da pa se na nekaterih točkah tudi zelo razlikujeta, predvsem kar zadeva spoznavno zmožnost, če seveda učeči se tujega jezika niso otroci. V drugem delu pa se ustavi ob vprašanju besednega reda in njegovi obravnavi v literaturi in izpelje sklep o pomembnosti obravnave besednega reda pri pouku slovenščine kot tujega jezika.
Keywords: jezikovni pouk; slovenščina kot drugi ali tuji jezik; materinščina; first language; skladnja; syntax; besedni red