Od gnjilega krompirja. Iz Šoštajna na Štajarskem smo prejeli te dni sledeče pisemce: „Ljube Novice! Skozi ste nam drag zaklad in dober učitelj, ter ste že v mnogih stvareh nas podučile in v mnogih okoljšinah nam dobro svetovale; blagovoljno nam povejte: kaj je storiti, ker nam krompir tako na-tvegoma čern prihaja ingnjije, da ga saj nekoliko za seme si ohranimo? Tako slab in neokusen še nikdar v naši dolini krompir ni bil, kakor letos. Poleti, v veliki vročini, je zei večidel vsahnila, po dežji se pa drugič ozeleni in vnovič plodi; toraj se je tako spridil. Morda, če ga tudi kaj do vigredi ostane, še za seme ugoden ne bo? P. Musi. Dostavek vredništva. Prav rade spolnijo „Novice" željo Vašo ter ponavljajo to, kar so že svetovale, in je pomagalo saj nekoliko, ker nadlogo popolnoma odverniti, nimamo nobenega pomočka! Da pridelani zdravi krompir v hramih (keldrih) gnjilobe obvaruješ, glej 1) da ga preveč na debelo ne nasiplješ. Ce si ga na manjši kupe djal, boljše je za-nj. Kaj dobro je, ako se krompir v kleti nasuje na prav suh pesek, še bolje je ga položiti na drobno stolčeno oglje; 2) v kleti naj se krompir večkrat preloži ali rahlo premeče, in posebna skerb naj ti bo, da bo imel krompir lufta ali sape vedno dovelj. Tam pa, kjer je zavoljo bogatega pridelka krompir na debelo nasut, naj se postavi na kupe po primeri pripravnih kolov pokonci, da bojo kakor sapniki kviško stali; ali naj se s slamo ovitih kolov iz srede kupov proti oknu ali linicam iz kleti napelje, po kterih bo soparca in vročina od krompirja ven šla, hladen in čist zrak pa do njega šel; 3) spravljeni krompir naj se pri preloženji vsak teden ali saj vsakih štirnajst dni dobro pregleda, in berž ko se kaj gnjilega najde, naj se odloči. Kdor letošnjo zimo ne bo pazljivo svojega krompirja pregledoval, bi utegnil veliko škodo terpeti. To velja posebno od tistih krajev, kjer se je ta bolezen očitno pokazala. Pa tudi tisti, ki mislijo, da so zdrav sadež v svoje kleti spravili, naj ga pogostoma pregledujejo; 4) kar je gnjilega ali le nagnjitega, naj se neutegoma odloči, zakaj ta bolezen je nalezljiva in gre kakor kuga od krompirja do krompirja. Da se krompir moknat in dober ohrani do novega, in da kali ne poganja v hramih, svetuje neki gospodar v wFrauend. BI.", naj se po svečnici vsaki dan v hramu preloži; tako ravnajo kmetje v več krajih in se hvalijo, da je kaj dobro. Pri vsakem krompirji, ki je gnati začel, se kal obrača proti svetlobi; svetloba, toplota in mirno ležanje storijo, da začne krompir kaliti. Ako se pa vsaki dan preklada, se ne napravi nobena kal. Pri velikih kmetijah opravljajo to, da krompir vsaki dan z lopatimi premetavajo, — v majhnih kmetijah imajo po dve kišti in prekladajo krompir iz kište v kišto. Tako se oberne krompir vsaki dan drugači, in to je vzrok, da ne more kaliti.