Učna klima ter njena povezanost s samopodobo dijakov Gimnazije Kranj - Jurič, Sabina (Socialna pedagogika (Ljubljana), 2011)
Razredna klima predstavlja vsako dogajanje v razredu, ki je določeno z medsebojnimi odnosi, osebnostnim razvojem dijakov ter sistemskimi značilnostmi razreda, in je pomembno izhodišče za delo učitelja v razredu. Povezana je z učnimi dosežki dijakov, njihovim kognitivnim razvojem, motivacijo ter s samopodobo dijakov (Maxwell & Chmielewski, 2008; Roskam & Nils, 2007). V naši raziskavi nas je zanimala zaznava obstoječe ter želene učne klime dijakov prvih in drugih letnikov Gimnazije Kranj, razlike med zaznavanjem razredne klime med dijaki ter povezanost razredne klime s samopodobo dijakov obeh letnikov. V raziskavi je sodelovalo 197 dijakov, ki so reševali dva vprašalnika. Vprašalnik Učna klima - dijaki (Zabukovec, 1998) ter vprašalnik samopodobe (SPA) (Pečjak & Krajnc, 1998). Predvideli smo, da bodo prvi letniki v primerjavi z drugimi pomembno više zaznavali obstoječo klimo v razredu ter da bodo dekleta v splošnem bolj zadovoljna z obstoječo kot fantje. Pričakovali smo tudi pozitivno povezanost splošne samopodobe z obstoječo razredno klimo. Rezultati so zavrnili dane hipoteze. Drugi letniki pomembno više vrednotijo obstoječo razredno klimo kot prvi, med dijaki po spolu ni razlik pri zaznavi obstoječe razredne klime, medtem ko imajo dekleta pomembno višja pričakovanja pri želeni razredni klimi. Pomembna povezanost obstoječe razredne klime s samopodobo dijakov in dijakinj se je pokazala zgolj pri družinski samopodobi.
Keywords: classroom climate; razredno vzdušje; samopodoba; self-concept; srednja šola; secondary school; dijaki; učna klima; socialna pedagogika