Na tnalu nemoči - Möscha, Lorin (knjige, 2023)
Avtor v prvencu Na tnalu nemoči doživeto opiše trnovo pot učenke petega razreda osnovne šole, ki se znajde v nemilosti svojih sošolk. Zgodba, ki bi lahko bila tudi resnična, govori o tem, kako se mlado dekle in njena družina spopadata z medvrstniškim nasiljem.Knjiga bo tistim, ki niso nikoli razmišljali o tem, kaj se dogaja med vrstniki v šolah, odprla oči. Tiste, ki se s problematiko na tak ali drugačen način soočajo tudi sami, pa bo omogočila boljše razumevanje mladostnikovega doživljanja in jih oskrbela z upanjem ter idejami, kako se spopasti s tem perečim problemom.Lorin Möscha je leta 1999 diplomiral na Fakulteti za šport. Še preden se je zaposlil kot profesor športne vzgoje, je med izpopolnjevanjem na Danskem prvič objavil več člankov s področja vzgoje in izobraževanja. Kot predsednik društva Korenjak skrbi za razvoj mladih plezalcev, organizira različna mednarodna tekmovanja in sodeluje pri izobraževanju strokovnega kadra. Leta 2004 je izdal knjigo z naslovom ‘Plezanje kot igra’, ki je doživela ponatis in bila dvakrat razprodana. V okviru projekta ‘Zdrava šola’, ki ga vodi že vrsto let, je podrobneje spoznal pasti medvrstniškega nasilja, ki je trn v peti marsikaterega mladostnika in nerešljiva uganka za številne starše in učitelje. S prispevki v boju proti nasilnemu vedenju se je aktivno udeleževal različnih mednarodnih konferenc, kjer je svoje znanje in izkušnje delil z ostalimi udeleženci. Za roman ‘Na tnalu nemoči’ so ga navdihnile prav zgodbe, ki jih je slišal pri svojem delu.
Keywords: Nasilje; V leposlovju; Vrstniki