Inovativni pristopi z uporabo radarja hitrosti in ostale tehnologije za individualni napredek učencev pri predmetu šport v III. triadi - Krevh, Alojz (Revija inovativna pedagogika, 2025)
Inovativni pristopi pri poučevanju športa so ključni za spodbujanje enakih možnosti in aktivnega sodelovanja vseh učencev. Prispevek je namenjen učiteljem, ki poučujejo šport v osnovni šoli in so odprti za inovativne metode dela. Študija primera je vključevala 8 učencev osmega razreda OŠ, pri uri športa, s poudarkom na strelu na gol. Uporabljene metode dela (individualizacija, diferenciacija, uporaba digitalne tehnologije) omogočajo prilagajanje vsebine učencem, da je vsak učenec aktiven in napreduje na svoji ravni sposobnosti. Učenci potrebujejo računalniško predznanje, da lahko ura poteka tekoče in učinkovito. Glede na namen učenja so se učenci s pomočjo mobitela prijavili v spletno učilnico za šport in sledili spletni učni poti. Z aplikacijama "Padlet" in "Copilot" so utrjevali predznanje in delili pridobljene informacije na interaktivnem zaslonu. V glavnem delu so s pomočjo "radarja" merili hitrost žoge, katere podatke so vpisovali v Excelovo tabelo. Govorili smo o medpredmetni povezavi s predmetom fizike za lažjo predstavo fizikalnih količin. Poleg razvijanja kompetenc deljenja digitalnih vsebin med sabo, smo z učenci razvijali temeljna znanja RIN na področju analize in obdelave podatkov. Cilj je bil predstavitev podatkov in spremljanje lastnega napredka tehnike strela na gol. To je omogočilo, da so bili učenci med uro timsko usmerjeni, motivirani in si pomanjkljivosti na podlagi povratne informacije tudi sprotno popravljal.
Keywords: analiza in obdelava podatkov; cross-curricular approach; data analysis and data processing; data sharing; deljenje podatkov; digital technology; Digitalna pismenost; digitalna tehnologija; medpredmetno povezovanje; Osnovnošolsko izobraževanje; spodbudno učno okolje pri športu; stimulating learning environment in physical education; Športna vzgoja