The Italian national community in Slovenia during the Covid-19 epidemic - Sorgo, Lara (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2020)
V prispevku so predstavljena stališča in mnenja pripadnikov italijanske narodne skupnosti glede organiziranosti narodnostnih ustanov in šol ter vprašanja državnih mej z Italijo in Hrvaško v času epidemije covida-19 v Sloveniji. Glavni namen študije, ki je potekala v obliki telefonskega intervjuja, je bil prikazati razmere, s katerimi se je spopadala italijanska narodna skupnost v tem obdobju. Glede na negotovost, ki jo čaka v prihodnosti, bo italijanska narodna skupnost morala poiskati nove načine, da se približa svojim pripadnikom in članom.
Keywords: čezmejno sodelovanje; državne meje; italijanska manjšina; narodne manjšine; pandemija covid 19; Skupnost Italijanov; Slovenija; šole z italijanskim učnim jezikom