Delež športno dejavnih Slovencev in pogostost njihove športne dejavnosti - Sila, Boris (Šport (Ljubljana), 2010)
Prispevek je sestavni del 17. študije o športnorekreativni dejavnosti v Sloveniji, ki temeljijo na podatkih anketiranja Slovenskega javnega mnenja (SJM), ki jih izvaja Center za raziskovanje javnega mnenja in množičnih komunikacij FDV. Predstavniki reprezentativnega vzorca Slovencev, starih 15 let in več, so med drugim odgovarjali na temeljno in standardno vprašanje: "Kako pogosto se ukvarjate s športom - športno rekreacijo v prostem času?" Rezultate smo primerjali z odgovori iz prejšnjih let ter jih povezovali glede na spol, starost, izobrazbo in značilnosti kraja bivanja. Ugotovili smo ponovno povečanje deleža športno aktivnega prebivalstva, še vedno razmeroma visoko povezanost športne dejavnosti z omenjenimi spremenljivkami za oceno socialno-demografskega statusa. Posebej pa je treba poudariti, da pri odgovorih na to vprašanje prvič nismo ugotovili statistično značilnih razlik med spoloma.
Keywords: javno mnenje; odrasli; prosti čas; raziskave; rekreacija; šport; športna aktivnost