Analiza kinematike toka za utripajočim profilom spremenljive geometrijske oblike z uporabo računalniške vizualizacije - Širok, Brane (Strojniški vestnik, 2000)
V polnorazvitem zračnem toku podzvočnega vetrovnika je bila z uporabo računalniške vizualizacije ter metode digitalnega procesiranja serije posnetkov izvedena analiza kinematike toka vzdolž deformljivega profila (NACA 4416) spremenljive oblike pri hitrostnih razmerah Re=1000. V prvem delu raziskave je bila izvedena študija preoblikovanja strukture toka ob profilu pri ustaljenih spremembah oblike profila, v drugem delu pa smo se osredotočilina opazovanje sprememb struktur toka pri periodično utripajoči obliki profila. Z metodo računalniške vizualizacije so bile raziskane strukturne tokovne spremembe v vrtinčni sledi v odvisnosti od frekvence zbujanja geometrijske oblike profila. Rezultati kažejo, da periodične spremembe oblike profila vplivajo na tokovno strukturo vzdolž profila oziroma na njeno frekvenco in amplitudo ter na položaj točke odlepljanja na opazovanem profilu. Pojavlja se možnost prilagodljivega spreminjanja tokovne kinematike vzdolž profila.
Keywords: kinematika toka; analize tokov; strukture tokov; vizualizacija računalniška; vetrovniki; kinematika; tokovi; analiza