Postulato di conoscenza di Dio per esperienza secondo George Tyrrell e la sua valutazione teologica - Borto, Paweł (Bogoslovni vestnik, 2024)
Namen članka je predstaviti kritično oceno postulata Georgea Tyrrella o spoznanju Boga na podlagi izkušnje. Postulat se je rodil iz kritike, usmerjene proti načinu pojmovanja spoznanja Boga v neosholastiki – načinu, ki je upošteval le intelektualno razsežnost. Za dosego tega cilja je bilo treba najprej nakazati, kdaj in zakaj je irski teolog prešel od sledenja neosholastičnim stališčem k ostri kritiki ‚sholastike‘. V drugem delu članka je opredeljen Tyrrellov način razumevanja pojma religioznega izkustva, tj. razumevanje tega izkustva kot razodetja Boga v njegovem prvobitnem vidiku. V tretjem delu je predstavljeno, kako je Tyrrellsam poskušal odgovoriti na največji problem svojega pojmovanja religioznega izkustva, namreč na vprašanje razmerja med objektivno in subjektivno razsežnostjo resnice v religioznem izkustvu. V zadnjem delu članka je predstavljena tako negativna ocena Tyrrellovega postulata, ki jo v času modernizma podalo učiteljstvo, kot tudi perspektiva, ki jo je odprl drugi vatikanski koncil in ki omogoča pozitivno oceno samega postulata, ne da bi pri tem popuščal napakam, prisotnim v Tyrrellovem pojmovanju.
Keywords: cerkveno učiteljstvo; conoscenza di Dio; esperienza religiosa; knowledge of God; Magistero della Chiesa; modernism; modernismo; modernizem; razodetje; religious experience; revelation; rivelazione; spoznanje Boga; the Church’s Magisterium; Tyrrell, George; verska izkušnja