Evolucija lesnih rastlin - Torelli, Niko (Les (Ljubljana), 1998)
Prehod od gimnosperm k angiospermam se je izvršil med juro in spodnjo kredo. Najzgodnejši fosili angiospermskih listov in lesa datirajo izpred 125-130 milijonov let. Najstarejši znani fosil sveta je star približno 120 milijonov let. Enokaličnice in dvokaličnice so se ločile v dve evolucijski liniji pred manj kot 120 milijoni let. Trahejni členi so se razvili iz traheid in so po izvoru polifiletski. Opisani so poglavitni trendi lesne evolucije, prav tako znaki, ki so v zvezi s temi trendi, in znaki, ki niso v zvezi z njimi. Skrajševanje fuziformnih kambijevih inicialk pri angiospermah je spremljalo zunajkambijsko podaljševanje vlaken. Diskutiran je prehod iz lesnega tipa stebla v zelnatega.
Keywords: botanika; Rhododendron-Park Bremen; rastline; evolucija; filogenija; kritosemenke