Slovenci v vrstah britanskih komandosov - Torkar, Blaž (Acta Histriae, 2020)
Avtorja predstavita vzroke za nastanek britanskih komandosov med drugo svetovno vojno ter se posebej osredotočita na delovanje 7. jugoslovanske čete (No. 7 Yugoslav Troop). Slednjo so v večini sestavljali Slovenci in je delovala v okviru 10. zavezniškega komandosa (No. 10 Inter-Allied Commando). Opišeta urjenje in bojno pot slovenskih komandosov ter upoštevata tudi kontekst, v katerem so nekaj časa delovali, se pravi strateški pomen jugoslovanskega ozemlja, predvsem v Dalmaciji, in sicer po tem, ko je Anglo-Američanom uspelo izkrcanje v južni Italiji.
Keywords: 2. sv. vojna; 2nd World War; britanski komandosi; British commandos; Jugoslavija; overseas brigades; posebne enote; prekomorske brigade; Slovenci; Slovenians; special forces; Vis; Yugoslavia