Prosti sprednje-stranski stegenski reženj - Arnež, Zoran M. (Zdravniški vestnik, 2006)
V rekonstrukcijski mikrokirurgiji uporabljamo režnje za kritje tkivnih vrzeli,ki nastanejo po odstranitvi tumorjev ali poškodbi. Izbiramo režnje z veliko površino kože in dolgim žilnim pecljem, čim večjega premera ki hkrati prehranjuje več med seboj premičnih vrst tkiva (koža, mišica, fascija, kita, kost), kar omogoča polnitev tkivnih vrzeli različnih oblik in sestave. Prednost imajo režnji, ki omogočajo sočasni odvzem (v hrbtni legi) brez obračanja bolnika med operacijo in zapiranje odvzemnega mesta z neposrednim šivom. Številne od naštetih lastnosti izpolnjuje radialni podlahtni reženj, katerega poglavitna pomanjkljivost je potreba po kritju odvzemnega mesta s prostim presadkom kože. Temu se lahko izognemo z uporabo sprednje-stranskega stegenskega (SSS) režnja. Podobno kot druge prebodnične režnje tudi tega načrtujemo okoli septo-kožne ali mišično-kožnih prebodnic, ki jih pred posegompoiščemo z Dopplerjevo ultrazvočno napravo. Septo-kožna prebodnica se običajno nahaja na polovici vezne črte SIAS (spina iliaka anterior superior) -lateralni roh pogačice. Žilni pecelj lahko podaljšamo z odvzemom descendentnevejeACFL (arterija cirkumfleksa femoris lateralis), iz katere prebodnica izvira. Prikazan je prvi primer uspešnega prenosa SSS režnja za rekonstrukcijo mehkih tkiv v ustni votlini in na licu po odstranitvi ponovitvemalignega tumorja v Sloveniji. SSS reženj je primeren za rekonstrukcijo tkivnih vrzeli na glavi, vratu in udih po odstranitvah tumorjevali po poškodbah. Menimo, da bo zaradi svojih prednosti tudi v Sloveniji sčasoma nadomestil radialni podlahtni reženj, ki ga trenutno najpogosteje uporabljamo za omenjene rekonstrukcije.
Keywords: Aged; Facial Neoplasms; kirurgija; Kirurški režnji; kirurško zdravljenje; Microsurgery; Mikrokirurgija; Obraz, novotvorbe; Plasmacytoma; Plazmacitom; prosti reženj; rekonstrukcija; Starostniki; Stegno; Surgery; Surgical Flaps; Thigh