Analiza deformacij vrtal po analitični metodi in s končnimi elementi - Taşkesen, Ahmet (Strojniški vestnik, 2006)
V prispevku obravnavamo analizo deformacij vrtal z uporabo analitične metode in metode končnih elementov. Izbrali smo tri vrste krožnih vrtal iz hitro reznega jekla in cementno-karbidnimi lastnostmi, za katera smo z uporabo obeh metod izračunali deformacije, nastale pod vplivom posrednih vrtalnih sil. Predlagali smo priporočilo izdelovalcem, s katerim lahko določijo obseg napak,ki vplivajo na odstopanje izmer in natančnost konene obdelave površine lukenj, izvrtanih vrtali, ki se upognejo zaradi vrtalnih sil. Ugotovili smo tudi, da stožčasta vrtala niso primerne oblike za vrtanje dolgih lukenj.
Keywords: procesi vrtanja; analize deformacij; metode končnih elementov; svedri; deformacije; finite element method; metoda končnih elementov