Eksperimentalno numerična analiza kavitacijskega toka okoli lopatičnega profila - Biluš, Ignacijo (Strojniški vestnik, 2005)
Namen prispevka je predstaviti analizo kavitacijskih tokovnih razmer okoli lopatičnega profila NACA. Predstavljen je fizikalno-matematični model v obliki Navier-Stokesovih enačb, zapisanih za fizikalne lastnosti zmesi voda - para in na podlagi prenosne enačbe za ohranitev mase vodne pare, s katero je bil modeliran nastanek, razsirjanje in izginjanje vodne pare v toku zmesi. Pri modeliranju fazne spremembe je bila uporabljena poenostavljena Rayleigh-Plessetova enačba, v kateri so upostevani parametri, ki pomembneje vplivajo na dinamiko tokovnih pojavov v bližini osamljenega krogelnega parnega mehurčka v obdajajoči kapljevini. Matematično fizikalni model je bil vključen v programski paket CFX 5.6, rezultati pa primerjani z rezultati preizkusa, izvedenega v kavitacijskem tunelu.
Keywords: lopatice turbinske; tok kavitacijski; analize toka; simuliranje numerično; kavitacija; tokovne razmere; gibanje tekočin; matematični modeli