Globalizacija, migracije in kriza - Lovec, Marko (Teorija in praksa, 2011)
Na podlagi empirične in teoretične analize trendov globalnih migracij članek proučuje razmerja med migracijami, globalizacijo in aktualno ekonomsko krizo. Čeprav je globalizacija mobilnosti dela najmanj razvit del globalizacije, kaže, da lahko - ob ustreznem okvirju - pomeni rešitev za številne probleme, povezane z zaostajanjem razvoja in globalizacijo na sploh. Okrepljena globalna mobilnost dela lahko pospeši razvoj manj razvitih držav in odgovori na izzive staranja in nizke rodnosti, s katerimi se soočajo razvite države. Z več političnega prostora za globalizacijske teme razvitih držav in držav v razvoju ter na podlagi ustreznega migracijskega režima lahko liberalizacija svetovnega trga dela prispeva k pozitivnim razvojnim učinkom za migrante, države imigracije in emigracije ter tako okrepi koristi nasproti stroškom globalizacije.
Keywords: human migration; Migracije; Migrations; Globalizacija; Globalization; Economic crises; Ekonomske krize; Razvojna politika; Development policy