Taninska lužila na osnovi bakrovih kompleksnih spojin - Tišler, Vesna (Les (Ljubljana), 1999)
V teoretičnem delu je prikazana sestava hidrolizirajočih in kondenzirajočih taninov. Pri prvih je osnova galna kislina, pri drugih predvsem katehin. Obe osnovni komponenti se povezujeta v komplicirane spojine, ki so kemijsko vezanena sladkorje, kar njihovo zgradbo še dodatno zaplete. Poudarek je na preučevanju tanina treh drevesnih vrst, in sicer: smreke, kvebrača in kostanja z osnovnimi monomerami (stilben, katehin in galna kislina). Teoretična razlaga rabi praktičnemu delu, kjer so bili preučevani načini izdelave lužil oziroma obarvanih bakrovih kompleksnih spojin iz treh vrst tanina.
Keywords: les; lužila; tanin; stilben; katehin; galna kislina