The action of a laser on an aluminium target - Henč-Bartolič, Višnja (Materiali in tehnologije, 2008)
Žarek laserske svetlobe (337 nm, 6 ns ((FWHM), (3.2 plus minus 0.2) mJ) smo s kremenovo lečo (f = 100 mm) fokusirali na aluminijevo tarčo, ki je bila na zraku pri normalnem zračnem tlaku. Obsevanje z laserjem in eksplozija plazme sta povzročila spremembo površine aluminija ter nanos tanke plasti in kapljic na steklasto ogljikovo ploščico. Obsevano tarčo in nanesen material smo raziskali z vrstičnim elektronskim mikroskopom (SEM) in s fokusiranim ionskim curkom (FIB). Na aluminijevi tarči je na najbolj obsevanem mestu nastal krater, ki je bil zelo globok v primerjavi z njegovo širino in debelino. Krater je bil povzročen zaradi Kelvin-Helmholtzove in Rayleigh-Taylorjeve nestabilnosti. V delu smo razložili tudi temperaturo elektronov in temperaturo masivnih delcev.
Keywords: aluminij; Aluminij Mostar; aluminum; laserska ablacija; tanke plasti; preiskava materiala