Equivalent stress analysis of processing tube tension reducing of the new steel 33Mn2V for oil well tubes - Wang, Fuzhong (Strojniški vestnik, 2008)
Za simulacijo zmanjševanja napetosti cevi za naftne vrtine iz novega jekla 33Mn2V smo uporabili metodo končnih elementov. Simulirani rezultati predstavljajo dinamični razvoj primerjalne napetosti, še posebno znotraj obdelovanca. Razvidno je, da je spremenljiva porazdelitev primerjalne napetosti po vzdolžnem in prečnem prerezu izrazita značilka zmanjševanja napetosti naftnih cevi, kar lahko uporabimo kot osnovni parameter za izboljšanje orodja in tehnike, napovedovanje in regulacijo mikro-strukturnega razvoja za proizvodnjo cevi za vrtine.
Keywords: cevi; napetosti; jeklo; metoda končnih elementov; finite element method