O karnijskem oolitnem železnatem boksitu Kopitovega griča ter o plasteh v njegovi talnini in krovnini - Dozet, Stevo (RMZ-materials and geoenvironment, 2004)
Karnijske plasti Kopitovega griča (Železnik) pri Borovnici na južnem obrobju Ljubljanskega Barja obsegajo tri podstopnje: cordevolsko, julijsko in tuvalijsko. Cordevolski dolomit in apnenec v boksitovi talnini določa alga Diplopora annulata Schafhäutl. Julijsko-tuvalijsko pisano zaporedje kamnin ponekod pričenja z brečo, sestavljeno iz kosov boksita ali apnenca in dolomita z boksitnim vezivom, drugod pa z boksitom bogatim z železom in/ali kremenico. Nato se izmenjavajo karbonatne in klastične kamnine, na vrhu karnijskega stolpca pa so prehodne plasti, na katerih leži konkordantno glavni dolomit (Hauptdolomit).
Keywords: boksit; Dinaridi; Inner Carniola; morfologija; Notranjska; paleogeografija; stratigrafija; stratigraphy