Razširjenost specializirane programske opreme v lesni obrti in industriji končnih izdelkov - Štrukelj, Marko (Les (Ljubljana), 2001)
Analizirali smo razširjenost specializirane programske opreme v lesarstvu. Os 241 potencialno možnih podjetij smo jih analizirali 127. Podjetja smo razdelili na posamezne skupine in podskupine glede na njihovo velikost, dejavnost in programsko opremo, ki naj bi jo uporabljala. Najmanjših podjetij nismo vključili v raziskavo. Raziskavo smo opravljali od februarja do oktobra 2000 s pisnim in ustnim anketiranjem. Raziskali smo naslednje ravni računalniške integracije: računalniško podprto načrtovanje (CAD), računalniško podprto prooizvodnjo (CAM), proizvodni modul informacijskega sistema in računalniško podprto prodajo. Poleg specializirane programske opreme smo raziskali tudi njen učinek, izkušnje pri uvajanju ter izobrazbene in izobraževalne zahteve za uvedbo v operativno rabo. Ugotovili smo slabo razširjenost. Najslabše je zajeto področje konstruiranja ploskovnega pohištva, ki ima največji delež v naši lesni industriji. Dobro pokriti sta področji: podpora prodaji pohištva in konstruiranje oken ter ostrešij pri manjših proizvajalcih ter prodaji pohištva. Pri uvajanju programske opreme se je mnogo podjetij soočilo z razmeroma velikimi problemi.
Keywords: lesna industrija; programska oprema; avtomatizacija