Matematični model kot pomoč pri oceni obsega mlajšepleistocenskega dolinskega ledenika v Zgornjem Posočju - Bavec, Miloš (Geologija, 2002)
Razvit je bil enostaven matematični model, ki omogoča približno oceno razsežnosti dolinskih ledenikov glede na topografske značilnosti in velikost zaledja ledenika oziroma velikost njegovega redišča in tališča. Model temelji na glacioloških kriterijih in kvantitativni analizi površja in je popolnoma neodvisen od geoloških opazovanj. Zato je uporaben kot orodje za vzporeno preverjenje paleookoljskih rekonstrukcij v glacigenih okoljih, ki so sicer utemeljene na - mnogokrat težko interpretativnih - geomorfoloških in sedimentoloških podatkih. Predstavljen je primer uporabe modela na območju Zgornjega Posočja.
Keywords: ledena doba; ledeniki; matematični modeli; peistocen; Zgornje Posočje