Podatkovna moč v vojaškem izobraževanju - Ščavničar, Darko (Sodobni vojaški izzivi, 2023)
Količina ustvarjenih podatkov je danes zelo velika, temu pa sledi napredek pri zbiranju, obdelavi in analizi velikih količin podatkov za mnoge namene, kot so različne industrije, znanost, zdravstvo in tudi izobraževanje. Cilj podatkovne znanosti v vojaškem izobraževanju je bolje razumeti in izboljšati učne procese z vpogledi, ki temeljijo na podatkih. Učna analitika preučuje, kako uporabiti podatkovno rudarjenje, strojno učenje, obdelavo naravnega jezika, vizualizacijo in pristope interakcije med človekom in računalnikom, da bi učencem, izvajalcem izobraževanj ter vodjem institucij pomagali izboljšati učne procese in prakso poučevanja.
Keywords: analiza podatkov; data analysis; data power; learning; learning analytics; military education; podatkovna moč; učenje; učna analitika; vojaško izobraževanje