Optodinamska analiza pulznih laserskih obdelovalnih procesov z Nd:YAG-laserjem - Strgar, Simon (Materiali in tehnologije, 2001)
V delu je obravnavano lasersko vrtanje in označevanje kovin s pulznim Nd:YAG-laserjem. Na primeru laserskega vrtanja aluminija so predstavljene značilnosti pulznih laserskih obdelovalnih procesov in možnosti njihove optodinamske analize. Optodinamska analiza izkorišča nastanek udarnih valov med laserskim obdelovalnim procesom, ki se širijo v obdelovanec in okoliški prostor. Za detekcijo lasersko induciranih udarnih valov v zraku in merjenje njihovih karakteristik smo uporabili lasersko odklonsko sondo. Med časom preleta udarnih valov in globino nastalih laserskih izvrtin je bila za pulzno lasersko vrtanje aluminija ugotovljena linearna odvisnost. Za potrebe laserskega označevanja smo pulzni laserski obdelovalni sistem nadgradili s spominsko-procesnim komunikacijskim vmesnikom. Laboratorijski rezultati označevanja so pokazali, da se z nadgradnjo sistema izrazito razširijo možnosti laserskega označevanja.
Keywords: procesi obdelovalni; obdelave laserske; vrtanje; označevanje lasersko; laserji pulzni; laserji Nd-YAG; optodinamika; obdelovalni procesi; kovine; laserska tehnika