Tobaku pripisljiva umrljivost v Sloveniji 1997-2019 - Koprivnikar, Helena (knjige, 2021)
Epidemija tobaka je ena največjih groženj javnemu zdravju, s katero se je svet kdaj soočil. Zaradi tobaka vsako leto v svetu umre več kot 8 milijonov ljudi (1, 2). Od tega jih preko 7 milijonov umre zaradi posledic kajenja tobaka, okoli 1,2 milijona pa zaradi posledic izpostavljenosti tobačnemu dimu drugih (2, 3). Kajenje tobaka je na 2. mestu med preprečljivimi dejavniki tveganja za smrt tako v svetovnem merilu kot tudi v Sloveniji. V letu 2019 se v svetovnem merilu tobaku pripisuje 15,4 % smrti, takšen odstotek se pripisuje tudi za Slovenijo, pri čemer so v odstotek vključeni kajenje tobaka, uporaba brezdimnega tobaka in izpostavljenost tobačnemu dimu (1) oziroma globalno 13,6 % (20,2 % med moškimi in 5,8 % med ženskami) in v Sloveniji 14,3 % smrti zaradi aktivnega kajenja (3). Večina kadilcev, ki začne kaditi do zgodnje odrasle dobe in nadaljuje s kajenjem, umre zaradi uporabe tobaka. Med tistimi moškimi in ženskami, ki so začeli kaditi kmalu v zgodnjem odraslem obdobju in niso prenehali kaditi, je umrljivost v srednji dobi vse do pozne starosti od 2- do 3-krat višja kot med tistimi, ki niso nikoli kadili. Med kadilci določene starosti je torej več kot polovica smrti preprečljivih, saj teh smrti pri osebah, ki niso nikoli kadile, ne beležimo; podatki iz 21. stoletja pa kažejo, da lahko govorimo celo o dveh tretjinah smrti .
Keywords: bolezni; Kajenje; Mortaliteta; statistični podatki; tobak; vzroki smrti