Pregled zdravil za zdravljenje motnje pozornosti s hiperaktivnostjo - Štuhec, Matej (Zdravniški vestnik, 2013)
Motnja pozornosti s hiperaktivnostjo (angl. attention deficit hyperactivity disorder, v nadaljevanju MPHA) je ena najbolj pogostih motenj v razvoju pri otrocih in mladostnikih z glavnimi simptomi hiperaktivnosti, nezbranosti in impulzivnosti. Za zdravljenje MPHA imamo v Sloveniji registrirana zdravila, metildenidat s takojšnjim in podaljšanim sproščanjem ter atomoksetin. Ob teh uporabljamo bupropion in triciklične antidepresive in nekatera druga zdravila,ki niso registrirana zdravila za lajšanje simptomov MPHA. Po nedavno sprejetih ameriških in evropskih smernicah zdravljenje z zdravili obsega začetno, vzdrževalno in zaključno fazo. Upoštevanje farmakokinetičnih parametrov izbranega zdravila in morebitno medsebojno delovanje zdravil, če bolnik jemlje še druga zdravila, prispevajo k zmanjšanju simptomov MPHA, lažji izbiri zdravila in določitvi ustreznega režima odmerjanja. Izid zdravljenja z zdravili spremljamo s standardiziranimi vprašalniki. Zdravilo izbire za zdravljenje je metilfenidat. Smernice za obravnavo MPHA naj vključujejo tudi priporočila o psihosocialni obravnavi in destigmatizaciji bolnikov s to motnjo.
Keywords: farmakokinetični parametri; hiperaktivnost; motnje pozornosti; odmerjanje; stimulansi; zdravljenje z zdravili