Rediscovery and distribution of Thor's fritillary Boloria thore (Hübner, 1803) (Lepidoptera: Nymphalidae) in Slovenia - Verovnik, Rudi (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2020)
Temni tratar (Boloria thore) velja na jugovzhodnem robu svoje razširjenosti v Alpah, zlasti v Sloveniji, za izredno redko in lokalno razširjeno vrsto. Kljub načrtnemu pregledu znanih zgodovinskih lokacij (Julijske Alpe, Karavanke) ga pri nas skoraj 100 let nismo našli. Njegovo ponovno odkritje na jugovzhodnih pobočjih Košute (Karavanke) leta 2004 je bilo nepričakovano, pa čeprav znotraj znanega zgodovinskega območja razširjenosti vrste v regiji. Od ponovnega odkritja je bila vrsta potrjena na več novih lokacijah v Karavankah in Julijskih Alpah. Te najdbe predstavljamo v prispevku, kjer razpravljamo še o habitatu in potencialni ogroženosti te vrste.
Keywords: Boloria thore; butterflies; endangerment; habitat; Insecta; Lepidoptera; Metulji; montane species; montanske vrste; Nymphalidae; ogroženost; Papilionoidea; Slovenia; življenjski prostor; Žuželke