List št. 60. Različne skušnje. [Nove konjske podkve'). Neki gosp. Mile s v Exeter-u na Angleškim je razglasil novo podkova-nje konj, ter pravi, da vse sedanje podkve so konjem škodljive, ker oklepajo kopito, da se ganiti ne more. Nove podkve Milesove so tako napravljene, da se kopito raztegniti more, kadar konj na nogo stopi, in imajo le 4 ali 5 žebljev. To pod-kovanje je nek tako dobro poterjeno, da na Hano-veranskim vojaške konje že tako kujejo. — Tako se bere v časnikih, brez da bi kaj več povedali, kako so nove podkve napravljene. To je res, da so o tem navadne podkve škodljive, da je kopito nanje tako pribito, da se širiti ne more, — ali bojo pa to napčnost Milesove podkve odvernile, se pre-derznemo tako dolgo dvomiti, dokler ne bojo obilne skušnje novo napravo poterdile. Vsaka novina ima spervigahvalivcevdovelj; tudi tako imenovane škar-jaste podkve Angleža Clark-a enake baze so bile leta 1817 močno hvaljene — sedaj jih nihče ne rabi. (O pomanjkanji murviniga listja sviloprej-kam svinsko mulavo ali kurji jezik — Vogelknote-rich, Hansel am Wege — pokladati) se je iz Špan j-s k i ga nanagloma hrup zagnal in kmalo se je po mnogih časopisih bralo, da to zeliše, ktero posebno pri potih rado rase, je sviloprejkam (zidnim gosencam) dobra piča. Ali je morebiti Španjska sviloprejka ali pa Španjska mulava vsa drugač, po skušnjah na Šta-jarskim in po skušnjah na Krajnskim gosp. dr. Orl-a se tudi nar bolj požrešna sviloprejka še ne dotakne ne tega zeliša. [Koliko se mora prav %a prav gnoja na njivo devati, da zemljiše vedno pravo rodovitnost ob" derki?) Tednik Staj. kmetijske družbe poda po mnogih skušnjah ključ k temu v sledečim kratkim, natanjko prerajtanim vodilu takole: Kolikor polovica posušeniga pridelka vaga, za toliko se je zemlja oslabela,— to polovico pošte vaj (multiplicire) s številko 4, in znesek, ali to, kar ti tarajtingada, ti naznani, koliko bo treba gnoja na njivo na-voziti, da se zemljišu spet popolnoma poverne, kar mu je pridelk vzel. {Presice dobro spitati ali odebeliti) je treba, da se jim piča malo po malim daje in večkrat spreminja. Tudi je dobro zadnji čas jim včasih enmalo soli, antimona, praženiga (roštaniga) ovsa dajati. Navadno se poletni prešiči z večim pridani spitajo kakor zimski.