Influence of the water temperature on the cooling intensity of mist nozzles in continuous casting - Raudensky, Miroslav (Materiali in tehnologije, 2012)
Majhne meglične šobe, ki se uporabljajo pri kontiuirnem ulivanju jekla, so bile preizkušene na intenziteto prenosa toplote. Te šobe se uporabljajo v območju sekundarnega hlajenja kontinuirne naprave za ulivanje jekla. Najprej je bila izmerjena razporeditev tlaka pri njegovem udarcu. Laboratorijske meritve intenzitete ohlajanja (razporeditev koeficienta prenosa toplote) so bile izvršene s spreminjanjem temperature vode. Pri preizkusih je bila uporabljena voda s temperaturo od 20 °C do 80 °C. Presenetljivo je, da se je izkazalo, da ima temperatura vode močan vpliv. Najbolj opazen učinek je bil premik Leidenfrostove temperature k nižjim vrednostim. Sprememba temperature vode iz 20 °C na 80 °C je povzročila spremembo Leidenfrostove temperature za 130 °C. To je pomembno in lahko močno vpliva na ohlajevalne značilnosti naprave za kontinuirno ulivanje. Zanimivo je, da se z naraščanjem intenzitete ohlajanja z višanjem temperature vode v visokotemperaturnem režimu (nad Leidenfrostovo temperaturo) opazi le majhna sprememba HTC za okrog 30 W/(m2 K). Presenetljivo velike razlike v Leidenfrostovi temperaturi so bile dobljene pri intenzivnem ohlajanju, kjer je razlika v temperaturi vode 20 °C povzročila razliko v Leidenfrostovi temperaturi za okrog 100 °C. Rezultati eksperimentov, izvršeni s povišano temperaturo vode, so pokazali veliko občutljivost intenzitete ohlajanja za temperaturo vode. Padajoči učinek intenzitete ohlajanja z naraščanjem temperature vode je bolj pomemben pri bolj intenzivnem ohlajanju z meglo.
Keywords: continuous casting; kontinuirno ulivanje; ohlajanje; cooling; temperatura vode; water temperature; cooling intensity; intenziteta hlajenja; meglične šobe; mist nozzles