Phase II study of fluorouracil, leucovorin and interferon alpha-2a in patients with advanced colon cancer - Štabuc, Borut (Radiology and oncology (Ljubljana), 1998)
Predklinične raziskave so pokazale sinergistični protitumorski učinek fluorouracila (5-FU), levkorina (LV) ter 5-FU in ekombinantnega interferona alfa-2a (IFN). V II. fazi klinične raziskave smo želeli pri bolnikih z metastatskim rakom širokega črevesa ugotoviti toksičnost in učinkovitost zdravljenja s 5-FU, LV in IFN. V raziskavo smo vključili 22 bolnikov z merljivimi zasevki metastatskega raka širokega črevesa. 5-FU smo dajali v 6-urni intravenski infuziji v dnevnem odmerku 600 mg/m2, LV intravensko v dnevnem odmerku 20 mg/m2 in IFN podkožno v dnevnem odmerku 6 MIE. U_inkovine smo dajali 5 dni zapored vsake 4 tedne. Srednja starost bolnikov je bila 60 let. Srednje stanje zmogljivosti (ECOG) je bilo ocenjeno z 1 (rang 0-2). Dvanajst bolnikov je imelo zasevke v jetrih, 5 v mehkih tkivih in 8 v pljučih.Zasevke v enem organu je imelo 19 bolnikov, v dveh organih 2 bolnika in v 3 organih eden. Bolniki so imeli 2 in 9 ciklov zdravljenja, v povprečju 5ciklov. Objektivni odgovor na zdravljenje smo ugotovili pri 7 bolnikih (32%),mirovanje bolezni pri 7 bolnikih (32%). Srednje preživetje je bilo 12,5 meseca, pri bolnikih, ki so odgovorili na zdravljenje pa 14,4 meseca. Odgovorina zdravljenje so bili kratkotrajni in so v povprečju trajali 5,5 meseca. Med neželenimi učinki zdravljenja smo gripozni uotovili pri 50%, slabost in bruhanje pri 36%, drisko pri 13%, stomatitis pri 27% in levkopenijopri 13% bolnikov. Kombinirano zdravljenje s 5-FU, LV in IFN glede na rezultate dosedanjih kliničnih raziskav s 5-FU in LV ali 5-FU in IFN ni bolj učinkovit način zdravljenja.
Keywords: Clinical trials, phase ii; Colonic neoplasms; črevesje; debelo črevo; Drug therapy; Drug therapy, combination; Fluorouracil; Interferon alfa-2a; Leucovorin; rak (medicina); Survival analysis; Therapeutic use; zdravljenje