Gradbena pogodba s fiksno ceno in spremenjene okoliščine - Kranjc, Vesna (Podjetje in delo, 2022)
V zadnjem času se je veliko izdelkov bistveno podražilo, kar otežuje izpolnitev pogodb, ki so bile sklenjene v drugačnih tržnih razmerah. To še posebej velja za gradbene pogodbe. V posameznih gradbenih pogodbah je dogovorjena klavzula o fiksni ceni. Prispevek pojasnjuje, ali klavzula o nespremenljivi oziroma fiksni ceni po 656. členu Obligacijskega zakonika omogoča izvajalčev zahtevek za spremembo cene, če so bile sedanje razmere ob sklenitvi pogodbe nepričakovane. Prav tako pojasnjuje, ali pravila javnega naročanja omogočajo, da se tudi v pogodbah o javnem naročanju gradenj cene prilagodijo spremenjenim razmeram.
Keywords: amendment of contract; cena je fiksna; changed circumstances; construction contract; fixed price; gradbena pogodba; hardship; javno naročilo gradnje; oteženost izpolnitve; public work contract; sprememba pogodbe; spremenjene okoliščine