Minority shareholder protection in group of companies and its effect on the economic growth - Rozman, Til (Lexonomica, 2014)
Izhajajoč iz nekaterih ključnih ugotovitev in kritik t. i. teorije law matters ter ob upoštevanju dejstva, da je gospodarska rast v Republiki Sloveniji šibka, predmetni prispevek poudarja pomen varstva manjšinskih delničarjev za gospodarsko rast. Glede na ekonomsko realnost, da je koncern postal prevladujoča oblika velikih podjetij, se prispevek osredotoča na varstvo zunanjih manjšinskih delničarjev. Četudi nekatera pravna področja na nacionalni in EU ravni urejajo posamezna vprašanja v zvezi s koncerni (konkurenčno pravo, davčno pravo, delovno pravo itd.), so ti le redko predmet nacionalnega ali EU prava družb. Slovenija je ena redkih držav članic, ki je kodificirala koncernsko pravo (družb). Predmetni prispevek ugotavlja, da slovenski normativni okvir zagotavlja obsežno varstvo zunanjim manjšinskim delničarjem. Ker pa ni relevantno zgolj kodificirano pravo (v teoriji), temveč je pomembno zlasti izvajanje prava v praksi, je upravičeno in potrebno nadaljnje raziskovanje slovenskega koncernskega prava, in sicer zlasti z vidika vprašanja, ali so doseženi željeni učinki koncernskega prava v praksi.
Keywords: delničarji; ekonomska rast; koncerni; podjetja